'Ik ken de klappen van de zweep'

Willem Jan Ausma is de mens onder de advocaten en heeft al veel cliënten in spraakmakende zaken terzijde gestaan. Willem Jan is praktisch ingesteld. Hij weet op creatieve wijze de zaken naar zijn hand te zetten. Lees in het interview o.a. over zijn titel als strafpleiter van het jaar.

Je bent ooit uitgeroepen tot de Beste Strafpleiter van Nederland. Hoe was dat? Heeft dat veel voor jou verandert als advocaat, of als mens?

Dat was destijds een grote eer en zorgde voor het nodige aanzien. Nu vind ik dat minder belangrijk en kijk ik anders tegen zaken aan. Niet koste wat het kost een veroordeling willen voorkomen, maar kijken naar hetgeen voor alle betrokkenen uiteindelijk het beste is.

Je geeft voor ons een aantal cursussen op het gebied van Strafrecht. Ziet het Strafrecht er nu heel anders uit dan tien jaar geleden? En zo ja, hoe precies?
Het strafrecht is continu in beweging. Er komen steeds nieuwe opsporingstechnieken maar ook de wetgeving wordt veelvuldig aangepast. Dat zorgt ervoor dat de Hoge Raad maar ook het Europees Hof regelmatig rechtsregels dienen uit te leggen waardoor er weer nieuwe jurisprudentie onstaat.

Advocaten moeten natuurlijk permanent educatie volgen vanuit de NOvA. Maar als we dat loslaten, waarom zouden advocaten, volgens jou, hun kennis altijd moeten willen bijspijkeren?
Mijn motto is dat je altijd niet iets meer dient te weten dan je tegenstander. Het is ondenkbaar dat je tijdens een zitting door de rechter of officier van justitie gecorrigeerd wordt omdat je niet op de hoogte bent van bepaalde vernieuwingen.

Wat is het dat jou de juiste docent maakt voor de cursussen die je geeft?
Ik ken de klappen van de zweep en weet hoe je zonder gefrustreerd te raken strafzaken op een efficiënte en resultaatsgerichte wijze kunt behandelen. Die kennis en ervaring deel ik graag met anderen zodat iedere verdachte een optimale verdediging kan verkrijgen.

Willem Jan verzorgt voor ons de cursussen

Zittingsvaardigheden in het strafrecht**

Maak het verschil in het strafrecht!

Datum 6 december 2022