"Er is een niet aflatende stroom van ontwikkelingen in het Ondernemingsrecht"

Wie is Ronald Verdaas en waar houd je je in het dagelijks leven mee bezig?
Ik ben gespecialiseerd in Financiering & Zekerheden, Insolventierecht en Financieel recht. Ik beoefen dat rechtsgebied in vele hoedanigheden: als advocaat, ook in procedures, als onderzoeker, bij het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht en als geschillenbeslechter, onder meer bij Kifid. Ik heb ook ervaring als bankjurist en curator.

Is er in de afgelopen jaren veel veranderd, als het gaat om financiering voor ondernemers?
Wie de ontwikkelingen volgt krijgt allicht de indruk dat het belang van bankkrediet afneemt en dat van andere financieringsbronnen toeneemt. Denk aan de opkomst van crowdfunding en van nieuwe factormaatschappijen. Die indruk is wel juist, maar als je naar de cijfers kijkt zijn de meeste Nederlandse ondernemingen nog steeds in hoge mate afhankelijk van bankkrediet. Een veel belangrijkere ontwikkeling vind ik de opkomst van de zorgplicht van professionele financiers jegens hun kredietnemers. Zie bijvoorbeeld de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering, in werking getreden in 2018. Die zorgplicht, dat is geen gewaagde voorspelling, zal in de komende jaren verder worden ingevuld en meer gewicht gaan krijgen. Professionele financiers doen er goed aan om daarop te anticiperen.

Voor Sdu Opleidingen verzorg je een driedaagse cursus over Financiering & Zekerheden voor advocaten en (bedrijfs)juristen. Je gaat hierbij onder ander in op belangrijke vraagstukken rondom kredietovereenkomsten. Kun je een klein tipje oplichten van één van de vraagstukken?
Gezien de vele onderwerpen die ik behandel, vind ik het lastig om mij tot één vraagstuk te beperken. Ik noem weer de zorgplicht, omdat ik die behandel voor de verhouding financier-kredietnemer, het onderwerp van de eerste dag, én voor de verhouding financier-verschaffer van derdenzekerheid, het onderwerp van de tweede dag. De uitdaging die ik daarbij aanga met mezelf en de deelnemers is om het abstracte begrip zorgplicht te concretiseren: welke concrete zorgplichten zijn er? Louter  informatieplichten, een waarschuwingsplicht of zelfs een weigeringsplicht?

Na het volgen van deze cursus weten deelnemers de valkuilen rondom het financieringstraject te voorkomen. Als jij naar de valkuilen kijkt, welke is dan het minst voor de hand liggend? Waar kan men zich op verkijken?
Misschien niet de minst voor de hand liggende valkuil, maar wel een veel voorkomende is dat men geen goede analyse maakt alvorens te beslissen, bijvoorbeeld om een overeenkomst te sluiten, een procedure te starten of een bepaalde zekerheid te accepteren. Een voorbeeld: als je een te verpanden object niet juist kwalificeert, weet je niet of je het kunt verpanden en zo ja hoe je dat moet doen. Die analyserende blik is wel een rode draad door de hele cursus.

Hoe belangrijk is het, denk jij, dat advocaten hun kennis op het gebied van Financiering & Zekerheden juist nú updaten?
Er is een niet aflatende stroom van ontwikkelingen in dit rechtsgebied, kijk alleen maar naar de maandelijkse JOR. Het bijhouden van die ontwikkelingen is voor iemand met een drukke praktijk niet te doen.

Is er nog een tip die je mee wilt geven aan advocaten en juristen die zich bezig houden met het financieringstraject bij ondernemingen?
Pick your battles: het onderhandelen over algemene voorwaarden met een grote bank is zinloos, tenzij je een grote corporate bijstaat. Onderhandelen over het zekerhedenpakket, inclusief de persoonlijke aansprakelijkheid van een dga, kan vaak wel resultaat opleveren.

Ronald levert een bijdrage aan