De wereld van de vermogensstructurering

Jeroen Knol is eigenaar van O4 & Partners Private Office en werkzaam als family officer/vermogensregisseur.

Hij begeleidt vermogende (oud-) ondernemers bij het beheren en aansturen van hun vermogen. Hij fungeert als sparringpartner over de strategie, zowel zakelijk als privé, en onderhoudt namens cliënten de contacten met banken, accountants en andere adviseurs. Jeroen Knol heeft veel artikelen op zijn naam, is auteur van een tweetal boeken (Van familiebedrijf naar familiekapitaal en Fiscale Wijzer Bedrijfsoverdracht) en treedt regelmatig op als docent.


Naast je werk als family officer / vermogensregisseur heb je ook veel artikelen geschreven, ben je docent en auteur. Wat maakt het dat je dat stukje kennis delen met vakgenoten zo belangrijk vindt?
Ik fungeer graag als een brug tussen de adviseurs op het snijvlak rondom vermogen. Het valt mij namelijk altijd op dat aan de ene kant fiscalisten, juristen en accountants niet durven mee te denken over beleggen en investeren en aan de andere kant bankiers en financieel adviseurs te weinig aandacht besteden aan de fiscale aspecten rondom het beleggen van vermogen. Naar mijn mening is de vermogende klant beter af met een integratie van beide vakgebieden. 

Voor de Sdu Licent Academy verzorg je o.a. een deel van de Specialisatieopleiding Vermogensstructurering. Kun je in het kort uitleggen welke kennis deelnemers aan de opleiding van jou meekrijgen?
De opleiding is zo opgebouwd dat in het middagdeel telkens een inhoudelijke vakspecialist de diepte ingaat op de fiscale aspecten van specifiek onderwerpen als bedrijfsoverdracht, vastgoed en estate planing. Als ‘rode draad’ in de opleiding zorg ik vervolgens in het avondprogramma voor de vertaling naar praktische toepassingen en uitvoerbaarheid voor de vermogensstructureerder van de onderwerpen uit de middag.

Wat maakt deze opleiding volgens jou onmisbaar voor de financieel professional?
Hoewel het geen baan is waar naar je kunt solliciteren, komt de deelnemer met deze opleiding steeds meer in de rol van trusted advisor en is deze in staat breder mee te denken met de vermogende particulier en ondernemer.

Als je naar de toekomst kijkt, hoe ziet de wereld van vermogensstructurering er over tien jaar dan uit denk jij? Gaan er dingen veranderen?
Kijkende naar de ervaringen in mijn eigen family office verwacht ik dat de rol van de vermogensstructureerder toeneemt en deze steeds meer in staat is om de bevestiging te geven dat alles rondom het vermogen goed geregeld is. Hiervoor is naar mijn mening een combinatie van investeringsstrategie en fiscale procesbegeleiding noodzakelijk.

Jeroen werkt in 2021 mee aan