Efficiƫnt beheer van uw energie en tijd

Jeff Keustermans is advocaat en medeoprichter van advocatenkantoor & DE BANDT in Brussel. Naast zijn werk als advocaat ontwikkelde hij een training die stress en burn-out helpt te voorkomen. In april en november doceert hij de tweedaagse training Efficiënt beheer van uw energie en tijd.

Waarom is een training tegen stress nuttig voor juristen?
Juristen hebben 3x meer problemen met de gevolgen van stress dan de meeste andere beroepen. Werkonbekwaamheid bij juristen is meer en meer te wijten aan problemen zoals burn-out, oververmoeidheid en depressie.

Hoe komt dat?
De belangrijkste oorzaken liggen in het feit dat het beroep een behoorlijke graad van perfectionisme vergt. En ons brein blijft daar mee doorgaan in onze privé-tijd, zonder reden. Typisch voor juristen is ook dat ze hun agenda vaak niet zelf controleren. Er gebeuren vele onvoorziene zaken. Dat geeft aanleiding tot abnormale druk. Daarmee leren omgaan is evident nuttig.

Wat leren deelnemers zoal tijdens de training?
In essentie leren deelnemers hun brein op een meer efficiënte manier gebruiken en aansturen. Iedereen gebruikt vandaag wel de meest nieuwe smartphone of software, soms zelfs al artificial intelligence... maar dat doen we met kennis over ons brein van decennia terug. Toch heeft de wetenschap ook daar grote stappen gezet. Zoals het ontdekken van 'neuroplasticiteit': we kunnen ons brein gedurende ons hele leven veranderen. Dat helpt een stuk bij de aanpassing aan de wijzigende omgeving. Er zijn tal van handige oefeningen en principes die je snel een eind verderop helpen.

Nog een argument?
Nou, van de 200 juristen die de training volgden in 2019 en 2020 antwoordde iedereen die het evaluatieformulier invulde 'ja' op de vraag of de training nuttig was voor de uitoefening van hun beroep. Uit de reacties blijkt bovendien dat ook op privé-vlak het leven aangenamer wordt. De training is preventief. Waarom wachten tot je vastzit?

Trainingen van Jeff in 2021