Kinderrechten centraal gesteld bij beslissingen

Wie is Eva Huls in het dagelijks leven?
Een deel van mijn tijd besteed ik aan mijn werkzaamheden als advocaat-in-dienstbetrekking bij Defence for Children. Verder doceer ik graag en maak ik deel uit van de redactie van Boom Strafblad. Daarnaast ben ik reeds geruime tijd rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Rotterdam en inmiddels ook bij de rechtbank Amsterdam.

Je bent als advocaat werkzaam bij Defence for Children. Hoe belangrijk is het om de rechten van kinderen te borgen en verdedigen?
Gelet op alle maatschappelijke ontwikkelingen de afgelopen jaren wordt het pijnlijk duidelijk dat aan de rechten van kinderen onvoldoende gewicht wordt toegekend door de volwassenen, terwijl de beslissingen wel diep in kunnen grijpen in het leven van een kind. Dit kunnen hele grote thema’s betreffen zoals klimaat of de decentralisatie en de jeugdhulp. Maar ook in individuele zaken komen de rechten van kinderen onder druk te staan en is onduidelijk of hun rechten wel zijn meegenomen bij de belangenafweging die ten grondslag aan de beslissing ligt. Denk bijvoorbeeld aan (dreigende) dakloosheid van een gezin of het afsluiten van gezinnen van het water.

Kinderen zijn kwetsbaar en vaak niet bij machte om hun stem te laten horen. Zij geven in verschillende onderzoeken ook aan zich niet gehoord te voelen. Kinderen worden letterlijk niet altijd gezien, maar zij zijn er wel. Een kinderrechtenschending ligt, ook onbewust, dan snel op de loer. Daarom vind ik het van fundamenteel belang om voor hen op te komen. Het liefst doe ik dat samen met hen natuurlijk. En anders voor hen.

Is er in de afgelopen jaar veel veranderd op het gebied van de kinderrechten? En de rol van Defence for Children?
We zien dat er meer aandacht is voor kinderrechten, maar tegelijkertijd blijkt het nog steeds lastig om die rechten van kinderen centraal te stellen bij de beslissingen die worden genomen. Een nog grotere uitdaging is het om jongerenparticipatie vorm te geven; om kinderen en jongeren op een betekenisvolle manier te betrekken bij de besluitvorming. Defence for Children blijft zich hiervoor inzetten. Een nieuwe ontwikkeling daarbij is de digitale wereld waarin en waarmee kinderen en jongeren opgroeien. Dit biedt enorm veel kansen voor kinderen, maar die wereld kent ook risico’s. Ik denk dat we als Defence for Children een voortrekkersrol vervullen om nieuwe ontwikkelingen te detecteren en om (mogelijke) kinderrechtenschendingen te signaleren teneinde een progressieve realisatie van de rechten van kinderen te waarborgen.

Welke uitdagingen en kansen zie jij in de toekomst voor Kinderrechten en het bewaken van deze rechten?
Ik zie veel kansen voor kinderen zelf en het is belangrijk om hen goed te begeleiden bij het verdedigen van hun rechten. We zien nog te vaak dat volwassenen hieraan moeten wennen en op een niet kindvriendelijke wijze reageren. Daarnaast maak ik me zorgen om belangenafwegingen die op macroniveau worden gemaakt waarin financiële of economische afwegingen meestal prevaleren en waarin kinderrechten onderaan bungelen of niet eens zijn meegewogen. In de toekomst zie ik voor me dat we vaker een meer zorgvuldige belangenafweging in rechte kunnen afdwingen, voor zover instanties of bedrijven weigeren een nieuwe belangenafweging te maken.

Voor Sdu Opleidingen verzorg je een lezing tijdens het Seminar Jeugdrecht over civiel jeugdrecht. Kun je een tipje van de sluier oplichten over wat jij deelnemers mee gaat geven deze dag?
Ik zal de deelnemers met name op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen, waaronder veel jurisprudentie. Dat hoop ik op interactieve wijze te doen, met ruimte voor discussie en reflectie voor eenieder die hieraan wil deelnemen.

Heb je tips voor Jeugdrecht advocaten voor de toekomst? Waar kunnen ze rekening mee houden?
Vaak ben je als advocaat maar een passant, een tijdelijke toeschouwer, in het leven van een kind. Maar in de huidige situatie zie ik steeds meer dat de jeugdadvocaat één van de weinige constante factoren is in het leven van een kind. Als advocaat speel je een belangrijke rol in het begeleiden van een kind tijdens gerechtelijke procedures, in het beschermen van een kind en het helpen van een kind om zijn of haar mening te verkondigen. Als het aan mij ligt, hoop ik dat deze gespecialiseerde groep advocaten vaker wordt ingezet bij jeugdbeschermingszaken. Dat betekent meer werk en extra verantwoordelijkheid, maar hopelijk biedt dit ook meer mogelijkheden voor en bescherming aan kinderen.

Eva levert een bijdrage aan