Effectief handelen door correct en overtuigend stemgebruik

Stemtraining voor juristen

Vanessa van Aurich en Barbara van Olffen zijn logopedist en hebben samen een eigen praktijk. Ook geven zij stemtrainingen aan beroepssprekers. 

Waarom is stemtraining belangrijk voor juristen?
Vanessa: Veel juristen zijn beroepssprekers, omdat ze de hele dag met hun stem bezig zijn. Het gaat om overtuiging én draagkracht. Zo moet je je stem overtuigend gebruiken voor je cliënt of om je bewijsvoering voor elkaar te krijgen. Maar je stem moet ook een hele dag kracht blijven houden wanneer je moe wordt.
Barbara: En onzekerheid of je mening mag niet doorschemeren in je stem. Je moet iets strak en neutraal kunnen zeggen, zonder dat daar iets subjectiefs bij zit.

Hoe maken jullie de training passend specifiek voor de jurist?
Barbara: Draagkracht en resonantie van een stem moeten passen bij de persoon én bij het beroep. Als zanger of docent heb je een andere stememotie en stemfunctie dan wanneer je een jury moet overtuigen. Daarom vragen we de deelnemers om hun eigen tekst aan te leveren, zodat we ze kunnen helpen hun stem aan te passen op hun eigen praktijk.

Wat zijn veelgehoorde reacties?
Vanessa: Wat we vaak horen, is dat deelnemers zeggen: ‘ik wist niet dat een stem zo veel omvattend is’. En ‘goh, dan heb ik mijn stem blijkbaar al jaren verkeerd gebruikt’. Deelnemers vinden het ook heel interessant om te leren hoe ze hun eigen stem kunnen neerzetten in situaties en hun stem dus zelf kunnen beïnvloeden.

Trainingen van Barbara en Vanessa in 2021

Effectief handelen door correct en overtuigend stemgebruik

Stemtraining voor juristen

Datum 2 november 2021