media image
Advocaat en specialist Douanerecht

Bart Boersma

Bart is de oprichter en directeur van Customs Knowledge. Hij adviseert en procedeert als advocaat voor cliënten op het gebied van douanerecht, alsmede product- en voedselveiligheid. Hij heeft een zeer groot aantal succesvolle beroepsprocedures tegen de douane, voedsel- en warenautoriteit en andere overheidsinstanties op zijn naam staan bij de diverse gerechtelijke instanties. In veel gevallen weet Bart met een gedegen motivering, maar soms ook een gedurfd of creatief standpunt, geschillen positief te beslechten. Daarnaast geeft Bart diverse trainingen en opleidingen. Van grote waarde is dat Bart niet alleen specialist is in het douanerecht, maar ook op de hoogte is van de ins en outs op het gebied van formeel belastingrecht, boete- en strafrecht en het handelsrecht.

Bart studeerde Logistiek & Technische Vervoerskunde aan de Hogeschool Rotterdam en Rechten (fiscale advocatuur) aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zijn carrière in het douanerecht begon hij bij de Nederlandse Douane waar hij na een grondige opleiding tot F-functionaris startte als risicoanalist bij het Nationale Douane Informatiecentrum. Voorts was hij opleidingscoördinator en coördinator niet-fiscale douanetaken. In dat kader nam hij ook deel aan de landelijke kennisgroep. Na zijn loopbaan bij de Douane werd hij advocaat bij het wereldwijde advocaten- en notarissenkantoor Simmons & Simmons in Rotterdam. Vanaf 2005 is hij met veel succes Customs Knowledge zijn eigen advies- en procespraktijk begonnen.

Bart schreef diverse boeken, zoals “Douane in vogelvlucht” en “Heffingsgrondslagen douanerecht”. Hij  fungeert als arbiter, is annotator voor het vakblad Douanerechtspraak en schrijft diverse artikelen.

Hoewel Bart een Limburgse Rotterdammer is, woont hij met zijn drie kinderen en vrouw in Fryslan en werkt hij vanuit Heerenveen. 

Spreekt op