Jeugdigen zijn kwetsbare personen

Wie is Leo Hendriks en waar houd je je in het dagelijks leven mee bezig? 
Ik ben advocaat en houd mij bezig met familierecht, meer specifiek jeugdrecht, zo ook met (jeugd)strafrecht, maar daarnaast ook nog nevenactiviteiten verricht in het kader van jeugdrecht. 

Ik ben lid van de Raad van Toezicht / Raad van de Orde Maastricht / Limburg en wel als portefeuillehouder familierecht. Ook ben ik bestuurslid van de VNJA (Vereniging van JeudgrechtAdvocaten). Doceren / het verzorgen van (jeugdrecht)cursussen bij diverse onderwijsinstellingen is ook één van mijn activiteiten. Bovendien word ik met enige regelmaat door de rechtbank benoemd als bijzonder curator, maak ik deel uit van de adviesgroep Bijzondere Curator Nederland (BCN) en de klachten- en adviescommissie van de GI.

Je bent advocaat binnen het (jeugd)strafrecht en (jeugd)familierecht. Welke rol zie jij, naast natuurlijk het vertegenwoordigen van een cliënt, weggelegd voor advocaten in het Jeugdrecht? Hebben zij een extra verantwoordelijkheid aangezien het gaat om jonge cliënten?
Jeugdrechtadvocaten moeten met name ook inleving hebben in de ‘(leef)wereld’ van de jeugdige, maar ook niet diegene ‘om de jeugdige heen’ (met name ouders) ‘vergeten’. Dus inderdaad “een extra verantwoordelijkheid’’;
 
Is er volgens jou in de afgelopen jaren veel veranderd binnen het jeugdrecht en in de manier hoe we met jeugdigen omgaan binnen het rechtsstelsel?
De aandacht voor jeugdigen is steeds meer terug te lezen in publicaties, studies, maar ook de uitspraken worden in de vakliteratuurbladen meer en meer gepubliceerd. Bovendien de politiek: bijvoorbeeld het wetsvoorstel omgangsrecht grootouders;
 
Je bent één van onze docenten van de Specialisatieopleiding Jeugdrecht en je vertelt, samen met Thomas Frohn) tijdens de opleiding onder andere over de bescherming van minderjarigen. Hoe ziet die bescherming er, vanuit jouw visie als advocaat, uit?
Kinderbeschermingsmaatregelen zijn altijd ‘beperkingen in de vrijheid’. Dat betekent dat de jeugdrechtadvocaat dat steeds als uitganspunt dient te hebben bij het bijstaan van zijn client(je), of ouder(s). Advocaten zijn veelal geen orthopedagogen / psychologen en vandaar dat het ‘duo -onderwijs’ met Thomas Frohn, in combinatie met ons beider ruime zittingservaring, voor de cursisten toegevoegde waarde heeft.

Je hebt al wat jaren ervaring binnen het jeugdrecht en familierecht. Is er een tip vanuit de praktijk die je kunt delen met de jongere generatie advocaten?
Wetstekst is wetstekst, en procederen is de kunst niet, maar jeugdigen zijn wel ‘kwestbare personen’.

Leo levert een bijdrage aan