Over ontwikkelingen binnen het Bouwrecht

Bard van Veen is in 1999 afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Na zijn afstuderen is in 2000 beëdigd als advocaat. Hij werkte eerst bij Houthoff Buruma. In 2007 heeft hij de overstap gemaakt naar Severijn Hulshof advocaten, waar hij sinds 1 januari 2012 partner is. Bard heeft inmiddels bijna 20 jaar ervaring in het bouwrecht, en is betrokken geweest bij diverse (grote) nationale en internationale bouwprojecten. Hij treedt op voor alle bij de bouw betrokken partijen, zoals opdrachtgevers, aannemers, installateurs, leveranciers, architecten en constructeurs. Vanuit zijn ervaring publiceert Bard met enige regelmaat in bouwrechtelijke tijdschriften zoals het gezaghebbende Tijdschrift voor Bouwrecht. Bard geeft verder cursussen voor advocaten, bedrijfsjuristen, management, projectleiders, werkvoorbereiders, uitvoerders etc. op het gebied van de standaard algemene voorwaarden in de bouw, contract awareness en vertraging en verstoring.


Welke ontwikkelingen hebben er, volgens jou, plaatsgevonden binnen het Bouwrecht de afgelopen tien jaar?

De UAV-2012 zijn geïntroduceerd als – lichte – aanpassing van de UAV-1989, de UAV-GC 2005 zijn aan een herziening onderhevig, net als DNR 2011, welke algemene voorwaarden in de bouw zeer regelmatig worden gebruikt. Verder is sprake van toenemende digitalisering, bijvoorbeeld met BIM (Building Information Modeling), wat weer nieuwe juridische vraagstukken met zich brengt. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is aangenomen. Daarin zijn wettelijke wijzigingen voor aannemingsovereenkomsten, bijv. ter zake aansprakelijkheid na oplevering opgenomen. Generiek is sprake van een herijking op het gebied van risico-verdeling tussen contractspartijen, is sprake van verminderde toepassing van/belangstelling voor geïntegreerde contracten.

Waarom is het volgen van een cursus over de UAV-2012 en de UAV-GC 2005 aan te raden?
Beide sets algemene voorwaarden worden vaak gebruikt, maar verschillen op belangrijke punten van elkaar. Toepasselijkheid van die voorwaarden maakt niet dat de wettelijke bepalingen niet meer van belang zijn. Die voorwaarden zijn aan verandering onderhevig, door jurisprudentie, aanpassingen en/of wetswijzigingen.

Welke zaken geef jij, naast natuurlijk eventuele jurisprudentie, mee aan deelnemers tijdens jouw cursussen?
Logisch blijven nadenken, kritisch blijven, de relevante wetgeving en voorwaarden goed doorgronden om zo het beste uit je juridische positie te halen, al dan niet in de vorm van damage control. Zorg voor een goed dossier, leg zaken vast, en zorg voor goede controle vooraf aan contractsluiting bijvoorbeeld.

Tot slot een wat persoonlijkere vraag: wat maakt het doceren, naast je werk als advocaat, voor jou zo interessant?
Ik vind lesgeven leuk, en ik denk dat ik daar ook wel aanleg voor heb. Verder dwingt het je zelf “bij te blijven”, en is de feedback in de vorm van discussies tijdens de cursus interessant en leerzaam, alleen al om een ander perspectief te horen. Het houdt je scherp. Het is ook een goede manier om aan de opleidingspunten die je als advocaat jaarlijks moet halen, te komen. Tot slot heeft het ook een commerciële waarde.

Bard levert de komende tijd een bijdrage aan