Jos van Bavel

Fiscalist
mr. J.M.W.M. (Jos) van Bavel (1976), fiscalist voor Non-Profit en Charitatieve instellingen, founding partner VERDER Fiscaal Specialisten & Accountants

Na zijn studie Fiscaal Recht is Jos in 2002 gestart in een algemene MKB-adviespraktijk. Een switch in 2007 naar de fiscale adviespraktijk van PwC bracht hem de verdieping en focus op de publieke sector. Een schot in de roos. Sindsdien is hij nagenoeg uitsluitend actief in het domein van maatschappelijke, niet-winstbeogende, instellingen. Stichtingen, verenigingen, fondsen en NGO’s derhalve, die als instelling een bepaald ideaal, een maatschappelijk, sociaal en/of algemeen nuttig doel nastreven. Allemaal (vrijwilligers) organisaties waarbinnen geld geen doel op zich is, maar een middel blijft. Verlies van (maatschappelijk) rendement is daarbij veelal te voorkomen, als de wereldverbeteraars en bevlogen mensen binnen die organisaties wat zakelijker met deze middelen omgaan. Directe winst is dan te behalen door een hoger rendement voor de eigen doelstelling in plaats van heffingen en afdracht aan de Belastingdienst.

Sinds 2011 oefent Jos zijn vak uit binnen zijn eigen kantoor. Hij adviseert onder andere charitatieve, culturele, fondswervende, welzijns-, onderwijs-, zorg- en kennisinstellingen. Vanuit zijn specialisme is Jos regelmatig betrokken bij ondernemings-, crowdfundings- en exploitatieplannen van instellingen en hun steunstichtingen. De toepassing van fiscale vrijstellingen, de regelgeving voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s), de omvang van het ondernemerschap en de belastingplicht van dergelijke instellingen maken onderdeel uit van zijn expertise.