H.D. (Hendrik) Ploeger

Hendrik Ploeger (1965) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Leiden en notarieel recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 1997 promoveerde hij op zijn proefschrift "Horizontale splitsing van eigendom" (promotor Prof. mr. W.M. Kleijn).

Tot 2001 was hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Leiden en werkte hij als jurist in het notariaat. Sinds 2001 is hij verbonden aan de TU Delft. In 2009 is hij tevens bij de Vrije Universiteit Amsterdam benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Privaatrechtelijke aspecten van het onroerend goed.

Zowel aan de TU Delft als de VU Amsterdam verricht hij onderzoek en verzorgt hij onderwijs op het gebied van de juridische aspecten van grondgebruik en grondboekhouding (kadaster en openbare registers). Tevens geeft hij cursussen voor notariaat, advocatuur, rechterlijke macht en de overheid over het vastgoedrecht, in het bijzonder het burenrecht, verjaring en grensgeschillen.  

Hendrik publiceert in nationaal en internationale (wetenschappelijke) tijdschriften en publiceerde diverse boeken. Hij is vaste medewerker van het tijdschrift WPNR, lid van de redactieraad van het tijdschrift Bouwrecht, en de editorial advisory board van het International Journal of Law in the Built Environment. Tevens is hij lid van de wetenschappelijke raad van de Vereniging voor Notariële Registergoed Specialisten en Commissie 7 (Cadastre and Land Management) van de International Federation of Surveyors FIG.